Letošní rok nezačal pro včelaře nijak příznivě. Už během zimy, která letos nebyla tak úplně mírná, srovnáme-li ji s tou loňskou, přicházely první signály, že něco není v pořádku. A scénář býval velice podobný – úl plný zásob a v něm pár včel nebo vůbec žádné. Naděje včelařů se pak rozplynuly během jara při prvních jarních prohlídkách. Úhyny v okolních organizacích byly kolem 30 %, někde však až 45%, dokonce 55%!

Naše základní organizace Paskov na tom bohužel není lépe. Při statistických součtech, prováděných vždy k 1. květnu, se srovnávají počty přeživších včelstev v poměru k včelstvům zazimovaným v loňském roce na podzim. Výsledek je alarmující:

Počet včelstev k 15. září 2014 – 277.

Počet včelstev k 1. květnu 2015 – 181.

Úbytek je tedy 96 včelstev, což činí 34,66%!

Nadějí pro obnovu počtu včelstev pro nás může být jaro a tvorba oddělků. Protože je však úbytek plošný, nebude to jednoduché. Příliš nám v tom nepomáhá ani počasí, zvlášť to květnové. Navzdory tomu však musíme věřit, že i přes nepříznivé okolnosti se nám podaří stav včelstev alespoň přiblížit tomu loňskému. Bez včel by totiž krajina a život v ní nemohly fungovat.

Mgr. Jan Kukučka

jednatel ZO Paskov

Plán členská schůze

Červen 2024 smažení vaječiny

Plán výborová schůze

Schůze probíhá v Paskově-Řepiště na včelařské chatě

Ulice Cihelní,  odkaz mapě ZDE

Pravidelně každé druhé útery v měsíci

7.5.2024 v 19:00

 

 

Plán Brigád

Květen, červen 2024

Úklid kolem včelařské chaty